Aloo Gosht Kari(1), kuchnia indyjska, Przepisy!!!Zrób i skosztuj
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Aloo Gosht Kari(Dla 6-8 osób)Skladniki:1,5 kg miesa (kurczaka, jagnieciny) pokrojonego w kostke2 lyzki ghee(klarowane maslo)1 lyzeczka czarnej gorczycy (nie da sie jej zastapic biala!)˝ lyzeczki kozieradki6 zabków czosnku1 lyzka drobno posiekanego imbiru3 srednie cebule pokrojone w kostke1 lyzeczka kurkumy2 lyzki mielonej kolendry1 lyzka mielonego kminu rzymskiego2 lyzeczki (albo wiecej…) chilliSól2 lyzki octu2 lyzeczki garam masala750 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostke2 lyzki posiekanej swiezej kolendryNa glebokiej patelni podgrzewamy ghee i wrzucamy gorczyce.Przykrywamy patelnie i czekamy az ziarenka przestana strzelac, wtedy dodajemy kozieradke, czosnek, imbir i cebule.Smazymy na malym ogniu az cebula lekko zbrazowieje. Wazne zeby nie przypalic kozieradki bo robi sie gorzka.Teraz wrzucamy kurkume, mieszamy i smazymy 30 sekund. Dodajemy mielona kolendre, kmin i chilli, mieszamy przez chwile i wlewamy ocet.Czekamy az wszystko wyparuje. Dodajemy garam masala i pokrojone mieso, mieszamy dokladnie az cale pokryje sie mieszanka przypraw.Zmniejszamy ogien i dusimy pod przykryciem okolo godziny lub dluzej, wazne zeby mieso bylo delikatne.Jesli bedzie za suche mozna dolac troche wody.Kiedy mieso zmieknie dodajemy ziemniaki i dusimy z miesem do miekkosci.Posypujemy kolendra i podajemy z ryzem badz indyjskim pieczywem, lub np. z paratha
[ Pobierz całość w formacie PDF ]