Allan Christian B - życie bez pieczywa(1), Dietetyka i odżywianie, Diety

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Christian B. Allan, Wolfgang Lutz – Życie bez pieczywa
Spis treści:
Podziękowania...............................................................................................................................3
PRZEDMOWA..............................................................................................................................4
Wstęp.............................................................................................................................................6
Rozdział l Czym jest dieta niskowęglowodanowa...........................................................................8
BIAŁKA....................................................................................................................................8
TŁUSZCZE................................................................................................................................9
WĘGLOWODANY, CZYLI CUKROWCE.............................................................................10
PODSTAWY............................................................................................................................11
Rozdział II To już było: historia diety ubogiej w węglowodany....................................................14
PIONIERZY DIETY NISKOWĘGLOWODANOWEJ.............................................................15
DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA DZISIAJ....................................................................21
Rozdział III Węglowodany i hormony: pomóż swemu organizmowi osiągnąć zdrową równowagę23
HORMONY.............................................................................................................................24
INSULINA...............................................................................................................................24
RÓWNOWAGA METABOLICZNA.......................................................................................25
NIEDOBORY HORMONU WZROSTU..................................................................................31
Rozdział IV Cukrzyca i insulinooporność.....................................................................................33
CUKRZYCA TYPU I...............................................................................................................35
CUKRZYCA TYPU II.............................................................................................................36
TESTY CUKROWE.................................................................................................................36
JEDZ MNIEJ WĘGLOWODANÓW........................................................................................44
NOWE BADANIA, STARE ROZWIĄZANIA........................................................................46
Rozdział V Energia: mniej znaczy więcej.....................................................................................50
CYKLE ENERGETYCZNE.....................................................................................................52
ENERGIA ŻYCIA...................................................................................................................53
KOMÓRKI: DAWNIEJ I DZIŚ................................................................................................55
WYTWARZANIE ENERGII W KOMÓRKACH PROKARIOTYCZNYCH...........................55
WYTWARZANIE ENERGII W KOMÓRKACH EUKARIOTYCZNYCH.............................57
ODDYCHANIE TLENOWE I MITOCHONDRIA..................................................................58
WEWNĄTRZ MITOCHONDRIÓW........................................................................................58
NO DOBRZE, ALE CO TO WŁAŚCIWIE ZNACZY..............................................................62
ZAPOTRZEBOWANIE NARZĄDÓW NA ENERGIĘ............................................................63
Rozdział VI Choroby serca: od tłuszczu do fikcji..........................................................................66
JAK SIĘ TO ZACZĘŁO...........................................................................................................67
CHOLESTEROL......................................................................................................................68
KLASYFIKACJA BADAŃ NAUKOWYCH...........................................................................69
„BADANIA W SIEDMIU KRAJACH”....................................................................................71
BADANIA TERENOWE.........................................................................................................75
WSPÓŁCZESNE STUDIA EPIDEMIOLOGICZNE................................................................78
HOMOCYSTEINA..................................................................................................................80
BADANIA NA KURACH........................................................................................................83
CZYNNIKI RYZYKA I OGRANICZENIE WĘGLOWODANÓW U CZŁOWIEKA..............85
CHOLESTEROL......................................................................................................................91
WĘGLOWODANOWA TEORIA ARTERIOSKLEROZY......................................................93
NIEWYDOLNOŚĆ SERCA.....................................................................................................94
PODSUMOWANIE.................................................................................................................96
Rozdział VII Zaburzenia żołądkowo-jelitowe: ulga i leczenie.......................................................98
1
PDF created with pdfFactory Pro trial version
ZABURZENIA ŻOŁĄDKOWE...............................................................................................99
CHOROBY OKRĘŻNICY.....................................................................................................101
DLACZEGO DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA JEST SKUTECZNA..........................111
LECZENIE FARMAKOLOGICZNE.....................................................................................111
PODSUMOWANIE...............................................................................................................112
Rozdział VIII Kontrola wagi ciała..............................................................................................113
DIETY NISKOWĘGLOWODANOWE.................................................................................114
DIETA „PUNKTOWA”.........................................................................................................115
CO WŁAŚCIWIE JADAMY..................................................................................................116
RZUT OKA NA LICZBY......................................................................................................117
DZIECI Z NADWAGĄ..........................................................................................................120
OTYLI DOROŚLI - DIETY GŁODOWE...............................................................................122
UZALEŻNIENIE OD WĘGLOWODANÓW.........................................................................123
CO ZREDUKOWAĆ: WĘGLOWODANY CZY KALORIE.................................................123
RATUNEK DLA CHUDYCH................................................................................................124
Rozdział IX Witaminy, składniki mineralne i kofaktory: gdzie leży prawda...............................126
WITAMINY...........................................................................................................................127
SKŁADNIKI MINERALNE I MIKROELEMENTY..............................................................131
KOFAKTORY.......................................................................................................................135
Rozdział X Nowotwór: kolejny skutek wadliwej przemiany cukru.............................................139
RÓŻNICOWANIE SIĘ KOMÓREK I ICH EWOLUCJA......................................................141
„TEORIA PRYMITYWNEJ KOMÓRKI”..............................................................................142
WYTWARZANIE ENERGII A KOMÓRKI NOWOTWOROWE.........................................143
INSULINA SYGNAŁEM DO PRZEMIANY.........................................................................144
SYGNAŁY ZE STRONY KOMÓREK..................................................................................145
INSULINA A CZYNNIKI WZROSTU..................................................................................146
RAK PIERSI..........................................................................................................................147
EPIDEMIOLOGIA CHORÓB NOWOTWOROWYCH.........................................................147
NOWOTWÓR OKRĘŻNICY.................................................................................................149
PODSUMOWANIE...............................................................................................................151
Rozdział XI Dowody ewolucyjne: rzeczywiście kaprys żywieniowy..........................................151
CZEGO UCZY NAS EWOLUCJA........................................................................................152
OD SZYMPANSA DO CZŁOWIEKA...................................................................................154
EWOLUCJA I JEDZENIE.....................................................................................................156
EPOKA LODOWCOWA.......................................................................................................158
POCZĄTKI ROLNICTWA....................................................................................................159
KURS NA WĘGLOWODANY..............................................................................................159
CZY MOŻLIWE JEST PRZYSTOSOWANIE SIĘ DO WĘGLOWODANÓW......................161
Rozdział XII Dieta niskowęglowodanowa w praktyce: co trzeba wiedzieć..................................164
IM SZYBCIEJ, TYM LEPIEJ................................................................................................164
ŻYWIENIE MAŁYCH DZIECI.............................................................................................165
DZIECI..................................................................................................................................166
ILE WYSTARCZY................................................................................................................167
CZEGO SIĘ SPODZIEWAĆ..................................................................................................168
KIEDY DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA NIE SKUTKUJE........................................175
JAK ZACZĄĆ........................................................................................................................177
PODSUMOWANIE ZASAD ŻYWIENIA NISKOWĘGLOWODANOWEGO......................179
DOBRE ŚNIADANIE............................................................................................................180
PRZEPISY I JEDZENIE NA MIEŚCIE.................................................................................181
DODATEK................................................................................................................................182
2
PDF created with pdfFactory Pro trial version
Podziękowania
Wiele zawdzięczam Wolfgangowi Lutzowi, który udostępnił mi
najobszerniejsze dane na temat żywienia niskowęglowodanowego, jakie
kiedykolwiek zdołała zgromadzić jedna osoba. To właśnie wyniki jego
przeszło czterdziestoletniej praktyki medycznej sprawiają, że nasza książka
ma taką siłę przebicia, nie sposób jej nie zauważyć.
Chciałbym podziękować Thomasowi Nufertowi za jego nieoceniony wgląd w
kwestię związków między żywieniem a chorobą. To właśnie jego sugestie
sprawiły, że zacząłem badać medyczną i biochemiczną zasadność diety
niskowęglowodanowej.
Szczególne podziękowania należą się mojej żonie, Jenny, za jej pomoc w
redagowaniu rękopisu i nieustanne wsparcie. Ona, bardziej niż ktokolwiek
inny, sprawiła, że książka ta ujrzała światło dzienne.
Chciałbym też podziękować wielu wykładowcom, profesorom i naukowcom, z
którymi współpracowałem. Choć niektórzy z nich nie zgadzają się z
przesłaniem tej książki, to jednak dzięki nim poszerzyłem swoje horyzonty.
Dziękuję najserdeczniej Peterowi Hoffmanowi, redaktorowi naczelnemu Keats
Publishing. Kiedy pisałem tę książkę, Peter udzielił mi wielu wartościowych
wskazówek, okazał się też cierpliwym redaktorem. Jego doświadczenie i
sugestie przyczyniły się wybitnie do tego, że w ogóle powstała niniejsza
książka; cieszę się, iż mam go za przyjaciela.
Christian B. Allan
Swoją pierwszą książkę napisałem i opublikowałem w Niemczech, w 1967
roku. Jej tytuł,
Leben ohne Brot
znaczy dosłownie „Życie bez pieczywa”.
Pragnę podziękować swym pierwszym wydawcom - dr E. Idris i Springer-
Verlag - za ich zainteresowanie mymi odkryciami i badaniami w dziedzinie
dietetyki i za opublikowanie
Leben ohne Brot
.
Jestem niezwykle wdzięczny Chrisowi Allanowi za to, że skontaktował się ze
mną i dotrzymał słowa, danego mi w Austrii, że napisze anglojęzyczną wersję
Życia bez pieczywa. Jego poświęcenie i pracowitość doprowadziły do wydania
książki w obecnym kształcie.
Chciałbym też podziękować pracownikom Keats Publishing, którzy pracowali
przy tym przedsięwzięciu i licznym moim współpracownikom, z którymi
zetknąłem się w toku kariery medycznej. Ich badania i wiara w dietę
niskowęglowodanową wywarły ogromny wpływ na moje życie.
Wolfgamg Lutz
3
PDF created with pdfFactory Pro trial version
PRZEDMOWA
Życie bez pieczywa
namawia przede wszystkim do ograniczenia spożycia
węglowodanów. Powstający w ten sposób deficyt kaloryczny jest uzupełniany
białkami i tłuszczami z produktów świeżych i nie rafinowanych. Ta rozsądna
rada została oparta na obserwacjach, które poczynił doktor Lutz w trakcie
swej długiej praktyki internistycznej w Austrii, znajduje też uzasadnienie w
dużej liczbie naukowych publikacji na całym świecie. Począwszy od Herodota
w V w. p.n.e. poprzez Savarina i Bantinga w XIX stuleciu, a na Steffansonie i
Price'u w XX wieku skończywszy, literatura medyczna pełna jest przykładów
korzyści płynących z diety niskowęglowodanowej. Co więcej, podejście
zaprezentowane w książce
Życie bez pieczywa
jest też spójne ze współczesną
wiedzą na temat sposobów odżywiania ludzi w okresie paleolitu.
Tak zwane „choroby cywilizacyjne”, a więc schorzenia serca, otyłość,
nadciśnienie, cukrzyca, próchnica itp., zaczęły się szerzyć w krajach
rozwiniętych w XX wieku właśnie pod wpływem diety bogatej w rafinowane
węglowodany, których źródłem jest przede wszystkim biała mąka i cukier.
Rozwinięta w ciągu minionych trzydziestu lat teoria homocysteinowa
przedstawia arteriosklerozę i chorobę serca jako schorzenia wynikające z
niedoboru trzech witamin z grupy B: witaminy B6, kwasu foliowego i
witaminy B12. Liczne badania epidemiologiczne i kliniczne (
Framingham
Hearth Study, Nurses Health Study, Nutrition Canada Study, Physicians'
Health Study
i wiele innych) dowiodły, że niedobór tych witamin prowadzi do
podniesienia poziomu homocysteiny we krwi i zwiększenia liczby zgonów
wskutek choroby wieńcowej serca. Te same badania wskazują też, że
tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wcale nie są dla ludzi szkodliwe. Przyczyną
niedoborów witamin z grupy B jest ich niszczenie w czasie rafinacji mąki i
ekstrakcji cukru z roślin, a także innych brutalnych procesów obróbki, jakim
poddawane są naturalne produkty spożywcze. Obecny spadek spożycia
produktów pochodzenia zwierzęcego - przy jednoczesnym wzroście spożycia
węglowodanów - może być przyczyną niedoboru witaminy B12. W krajach
rozwiniętych dieta oparta na pokarmach rafinowanych prowadzi też do
niedoborów innych witamin B oraz mikroelementów i przyczynia się do
rozwoju „chorób cywilizacyjnych”.
Na początku wieku XX, kiedy to stwierdzono podwyższony poziom
cholesterolu i tłuszczów u ofiar choroby wieńcowej oraz zaobserwowano
odkładanie włóknisto-tłuszczowych blaszek miażdżycowych w tętnicach
zwierząt karmionych cholesterolem, wysunięto hipotezę, że to właśnie ten
składnik diety jest główną przyczyną choroby wieńcowej. Książka
Życie bez
4
PDF created with pdfFactory Pro trial version
pieczywa
kładzie nacisk na fakt, że hipoteza mówiąca, iż nadmiar
cholesterolu w pożywieniu prowadzi do podwyższonego stężenia cholesterolu
we krwi nigdy nie została udowodniona. Niestety, nieszczęśliwym skutkiem
lansowania tej nie dowiedzionej i z początku niepopularnej hipotezy były
niefortunne zalecenia dietetyczne różnych agencji rządowych i grup
specjalistów, aby odżywiać się pokarmami o niskiej zawartości tłuszczu i
cholesterolu. W rezultacie mieszkańcy krajów wysokorozwiniętych ograniczyli
znacznie spożycie tłuszczów, mięsa oraz nabiału i przerzucili się na produkty
węglowodanowe, zalecane przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa w
publikacjach dotyczących tzw. „piramidy pokarmowej”. Dzisiejsza epidemia
otyłości, cukrzycy i nadciśnienia u dorosłych i młodocianych obywateli
Stanów Zjednoczonych jest właśnie smutną konsekwencją nadmiernego
spożycia węglowodanów, a zwłaszcza pokarmów otrzymywanych z
oczyszczonych zbóż. Zgodnie z tym, co mówią autorzy książki
Życie bez
pieczywa
, ograniczenie spożycia węglowodanów zmniejszy naszą podatność
na choroby cywilizacyjne. W wypadku nadmiernego wydzielania insuliny i
rozwoju insulinooporności obniżenie ilości spożywanych węglowodanów
ograniczy nadprodukcję tego hormonu i przyczyni się do zwiększonego
pobierania witaminy B6 kwasu foliowego i witaminy B12 w postaci świeżych,
nie rafinowanych pokarmów. Zapobiegnie to wielu problemom zdrowotnym,
w tym też zwiększonemu stężeniu homocysteiny we krwi, a tym samym
podwyższonej podatności na choroby krążeniowe.
Udoskonalenie sposobu odżywiania zgodnie z zawartymi w tej książce
sugestiami daje szansę na zlikwidowanie lub opanowanie wielu spośród tych
problemów zdrowotnych, które zwykło się ostatnio określać wspólnym
mianem chorób cywilizacyjnych.
Doktor medycyny Kilmer S. McCully
Providence, Rhode Island
Luty 2000 roku
5
PDF created with pdfFactory Pro trial version
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • odszkodowanie.xlx.pl