Algorytmy - semestr II, Nauka, opiekun medyczny

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
EUROPEJSKIE CENTRUM EDUKACJIW OPIECE DŁUGOTERMINOWEJSZKOŁA POLICEALNA DLA OPIEKUNÓW MEDYCZNYCH W TORUNIUPRACOWNIA ZABIEGÓW HIGIENICZNYCHZBIÓR ALGORYTMÓW ZABIEGÓW HIGIENICZNYCH i PIELĘGNACYJNYCHMateriały pomocnicze dla uczniów i nauczycieliCzęść IIOPRACOWANIE:Teresa SzulcToruń 2011Autorzy: :. Karmienie i pojenie chorego – mgr Barbara Wieczorkiewicz-Świtała. Karmienie przez zgłębnik – mgr Joanna Jaroń-Lisewska. Karmienie przez gastrostomię (PEG) – mgr Joanna Jaroń-Lisewska. Podawanie basenu – mgr Anna Pytel. Zmiana pieluchomajtek – mgr Monika Orłowska. Bilans płynów – dr n. med. Renata Jabłońska. Dobowa zbiórka moczu – dr n. med. Renata Jabłońska. Opróżnianie worka z moczem i jego wymiana – mgr Teresa Szulc. Wymiana worka stomijnego – mgr Joanna Jaroń-Lisewska. Ocena wzrostu – dr n. med. Renata Jabłońska. Ocena masy ciała – dr n. med. Renata Jabłońska. Pomiar temperatury ciała – dr n. med. Renata Jabłońska. Pomiar tętna – mgr Mirosława Jastrzębska. Pomiar oddechu – mgr Mirosława Jastrzębska. Pomiar ciśnienia tętniczego krwi – mgr Mirosława Jastrzębska. Układanie pacjenta w pozycji wysokiej – mgr Monika Orłowska. Układanie pacjenta w pozycji bocznej – mgr Monika Orłowska. Bańki lekarskie – mgr Anna Worek. Ciepły kompres żelowy – mgr Dorota Bożejewicz, mgr Małgorzata Nita. Okład chłodzący – mgr Dorota Bożejewicz, mgr Małgorzata Nita. Okład wysychający – mgr Dorota Bożejewicz, mgr Małgorzata Nita. Worek z lodem, kompres żelowy – mgr Dorota Bożejewicz, mgr Małgorzata Nita. Okład rozgrzewający – mgr Dorota Bożejewicz, mgr Małgorzata NitaLiteratura:1.Ciechaniewicz Wiesława: Pielęgniarstwo – ćwiczenia. PZWL, Warszawa 2006r.2.Kózka Maria, Płaszewska-Żywko Lucyna: Procedury pielęgniarskie. PZWL, Warszawa 2009r.3.Zahradniczek Kazimiera: Podstawy pielęgniarstwa. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2004r.4.Kędziora-Kornatowska Kornelia: Kompendium pielęgnowania pacjentów w starszym wieku.Wydawnictwo Czelej, Lublin 2007r.11. Karmienie i pojenie choregoNazwa zabiegu: Odżywianie i podawanie płynów doustnie.Cel zabiegu: · dostarczenie do organizmu płynów i składników pokarmowychniezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania,· utrzymanie prawidłowej czynności przewodu pokarmowego,· stymulowanie produkcji związków syntetyzowanych w przewodziepokarmowym,· zapewnienie dobrego samopoczucia pacjenta.Przygotowaniepacjenta:· umożliwienie pacjentowi wyjścia do ubikacji, podanie basenu,· przepłukanie jamy ustnej płynem do płukania jamy ustnej lubwykonanie jej częściowej toalety,· umycie rąk pacjentowi lub umożliwienie tej czynności,· umożliwienie pacjentowi spożycia posiłku w towarzystwie innychpacjentami lub rodziny,· poinformowanie pacjenta o tym, jaki posiłek będzie podawany.Przygotowaniezestawu:Materiały i środki:· serwetki jednorazowego użytku lub płócienne, ewentualnie płatyligniny do zabezpieczenia ubrania i pościeli przed zabrudzeniem,· rękawice,· środek do przepłukania jamy ustnej np. Elmex, Tantum Verde lubśrodki do toalety jamy ustnej.Przybory i sprzęt:· naczynie do picia (poik, kubek, słomka do picia),· zestaw sztućców, talerzy,· stolik (przyłóżkowy, w jadalni), krzesło.Sposób wykonania.Algorytm.1. Zapoznaj się ze stanem pacjenta.2. Posprzątaj oraz wywietrz pomieszczenie.3. Wyeliminuj czynniki ujemnie wpływające na spożywanie posiłków,np. muchy, wymiociny i wydaliny pacjentów pozostających wjednej sali oraz odkrztuszane wydzieliny z górnych drógoddechowych.4. Zapewnij atmosferę życzliwości, spokoju i ciszę.5. Przystaw stolik przyłóżkowy lub krzesła do stolika.6. Zapewnij pacjentowi wygodną pozycję, najczęściej siedzącą lubpółwysoką.7. Zapewnij choremu dostęp do sztućców i serwetek.8. Osłoń bieliznę serwetką.9. Skontroluj czy posiłek jest zgodny ze zleconą dla niego dietą.10. Podawaj posiłek pacjentowi.211. Pomagaj pacjentowi, zgodnie z rozpoznanym deficytem jegomożliwości, w zakresie spożywania posiłków (np. podawaniezupy, robienie kanapek, rozdrobnienie pokarmu, otworzenieopakowania z pożywieniem).12. Podawaj pokarm w ilości oraz częstotliwości dostosowanej domożliwości połykania go przez pacjenta.13. Zachęcaj chorego do samodzielnego spożywania posiłku, nawetjeśli będzie to niewielka ilość i w czasie dłuższym niż przeciętny.14. Podawaj płyny, co pewien czas, poprzez oparcie kubka, poika nadolnej wardze pacjenta z szybkością umożliwiającą połykanie.15. Osuszaj usta pacjenta serwetką lub podawaj ją choremu abyzrobił to sam.16. Prowadź obserwację obejmującą: m.in. apetyt pacjenta, rodzajpotraw najchętniej spożywanych, zachowanie podczas posiłku,ilość zjedzonego pokarmu, czas spożywania posiłku,charakterystyczne upodobania.17. Po posiłku wykonaj toaletę jamy ustnej lub pomóż choremu wwykonaniu toalety jamy ustnej (przygotowanie szczoteczki, pasty,podanie wody).18. Umyj ręce choremu lub motywuj i kontroluj wykonanie tejczynności przez pacjenta.19. Ułóż chorego w wygodnej pozycji dostosowanej do stanu jegozdrowia.20. Sprzątnij resztki posiłku, odnieś naczynia z sali do kuchnioddziałowej lub punktu zwrotu naczyń.21. Przypomnij pacjentom, aby umyli sztućce, własne naczynia lubpomóż w wykonaniu tych czynności, jeśli nie są w stanie tegozrobić sami.22. Zadbaj o estetyczny wygląd łóżka, przewietrz salę.23. Po obiedzie zapewnij warunki do dwugodzinnego odpoczynkuoraz snu poprzez unikanie hałasu.24. Można podać pacjentowi do ssania cukierki o mocnym świeżymsmaku lub gumę do żucia.25. Zdejmij rękawiczki.26. Umyj i zdezynfekuj ręce.27. Odnotuj ilość spożytego posiłku i wypitych płynów.28. Odnotuj ocenę apetytu, ewentualnych trudności w spożywaniupokarmu lub innych wniosków z obserwacji.29. Przekaż ewentualne sugestie dotyczące odżywiania pacjentalekarzowi, pielęgniarce, dietetyczce, rodzinie.12. Karmienie przez zgłębnikNazwa zabiegu: Karmienie przez zgłębnik.Cel zabiegu: · podanie pacjentowi przez zgłębnik płynnych mieszanekodżywczych dożołądkowo lub dojelitowo,· zachowanie funkcji wchłaniającej błony śluzowej jelita,· utrzymanie bariery oddzielającej patogenne czynniki jelitowe odukładu krążenia.Przygotowaniezestawu:Materiały i środki:· serwetki lub płaty ligniny do zabezpieczenia ubrania i pościeliprzed zabrudzeniem,· dwie strzykawki 50 lub 100 ml typu Janetta,· korek do zamknięcia zgłębnika między porcjami jedzenia,· rękawiczki,· fartuch foliowy,· woda o temp. 30°C,· posiłek zmiksowany lub dieta przemysłowa,· mydło i środek do mycia i dezynfekcji rąk,· papierek lakmusowy.Przybory i sprzęt:· przyrząd do żywienia enteralnego (w razie konieczności),· stetoskop,· zacisk,· miska nerkowata,· kubek na wodę,· pojemnik na posiłek zmiksowany,· stolik przyłóżkowy,· taca,· parawan,· kosz na odpady zakaźne.Sposób wykonania.Algorytm.1. Zapoznaj się ze stanem chorego.2. Przygotuj chorego do karmienia przez zgłębnik (nawiąż kontakt iwspółpracę, poinformuj o celu i istocie czynności, uzyskaj zgodę iudziel pacjentowi stosownych wyjaśnień).3. Umyj i zdezynfekuj ręce.4. Przygotuj zestaw.5. Ustaw tacę z przyborami na stoliku przyłóżkowym.6. Ustaw parawan.7. Sprawdź rozmieszczenie na stanowisku pracy materiałów,przyborów i sprzętu potrzebnego do wykonania karmienia przezzgłębnik.8. Załóż fartuch foliowy i rękawiczki.9. Zapewnij pacjentowi pozycję siedzącą lub półsiedzącą.210. Sprawdź położenie zgłębnika poprzez:a) osłuchiwanie:. przyłóż stetoskop w okolicy nadbrzusza,. wprowadź strzykawką ok. 20 ml powietrza,. sprawdź, czy słychać charakterystyczny odgłosbulgotania,. odciągnij wprowadzone powietrze;b) przez odciągnięcie treści żołądkowej i ewentualnesprawdzenie pH za pomocą papierka lakmusowego(wartość pH do 3);c) wykonanie badania rtg na zlecenie lekarza.11. Sprawdź zaleganie treści w żołądku.12. Przepłucz zgłębnik 20-30 ml wody.13. Zamknij korkiem zgłębnik lub załóż zacisk na zewnętrzny konieczgłębnika.14. Sprawdź temperaturę posiłku (maks. 30°C).Karmienie pacjenta metodą porcji:15. Zabezpiecz pościel i bieliznę pacjenta płatami ligniny lub serwetą.16. Zaaspiruj pokarm do strzykawki (użyj drugiej strzykawki).17. Połącz strzykawkę ze zgłębnikiem.18. Zwolnij zacisk z zewnętrznego końca zgłębnika.19. Podaj pokarm powoli.20. Załóż zacisk.21. Odłącz strzykawkę.22. Powtarzaj czynność aż podasz zleconą ilość posiłku.23. Przepłucz zgłębnik 50 ml przegotowanej wody.24. Zamknij zgłębnik korkiem (zatyczką).25. Pozostaw pacjenta w pozycji siedzącej lub półsiedzącej przez ok.30 minut.26. Zdejmij rękawiczki i fartuch foliowy.27. Wykonaj higieniczne mycie i dezynfekcję rąk.Inne metody karmienia przez zgłębnik:a) ciągłego wlewu – grawitacyjna lub przy użyciu pompyżywieniowej jest ciągłym kroplowym żywieniem przez całą dobę zprzerwą na sen,b) przerywana – wlew kroplowy dokonywany kilka razy dziennieprzez godzinę w porze posiłku.Uporządkowaniesprzętu, materiału,otoczenia:· uporządkuj przybory i sprzęt, umieść je na właściwym miejscu,· zdezynfekuj użyte przybory i sprzęt,· odstaw parawan,· zapewnij estetyczny wygląd najbliższego otoczenia,· zagospodaruj odpady,· udokumentuj wykonanie czynności.3Sprawdzanie zalegania treści w żołądku.Zaleganie określa się jako obecność około 100 ml treści żołądkowej 2 godziny po ostatnimposiłku lub ponad 50% podanej diety po upływie godziny. Kontrola zalegania w żołądku ma na... [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • odszkodowanie.xlx.pl